Steve Jobs este unul din cei mai de succes antreprenori din generaţia noastră. Povestea lui de succes este legendară. A fost adoptat de la o vârstă fragedă, a renunţat la facultate după 6 luni, a dormit pe podele prietenilor, a vândut sticle de cola cu 5 cenţi depozitelor pentru a cumpara alimente, apoi a pus bazele companiilor Apple Computers şi Pixar Animation Studios.
Chiar dacă Steve Jobs nu mai este fizic printre noi, ne-a lăsat moştenire  regulile după care s-a ghidat pentru a atinge succesul:

 1. Fă ceea ce îţi place. Găseşte-ţi pasiunea adevarată. Pentru a face o diferenţa trebuie să iubeşti ceea ce faci. Singurul mod de a face o treabă foarte bună este să iubeşti ceea ce faci.
 2. Fii diferit. Gândeşte diferit. “Mai bine să fii un pirat decât să te alături marinei.
 3. Fă tot ce poţi. Fă ce poţi mai bine la orice muncă. Nu dormi! Succesul genereaza mai mult succes. Rămâi infometat dupa acesta. Angajează oameni cu pasiune pentru excelenţă.
 4. Foloseşte analiza SWOT. De îndată ce te alături sau începi o companie, scrie lista punctelor forte şi a punctelor slabe si pentru tine şi companiei ta pe o coală de hârtie. Nu ezita să înlături lucrurile sau “merele stricate” din companie.
 5. Fii antreprenor. Caută următorul lucru mare. Găseşte un set de idei care trebuie să fie rapide şi acţionează decisiv asupra lor. Uneori, primul pas este şi cel mai dificil, însă trebuie să îl faci! Prinde curaj în a-ţi urma inima şi intuiţia.
 6. Începe mic şi gândeşte mare. Nu îţi face griji despre prea multe lucruri deodată. Alege lucrurile simple pentru a începe, iar apoi progresează la cele mai complexe. Nu te gândi doar la ziua de mâine, ci şi la viitor. “Vreau să pun un ding în univers.” afirmă Steve Jobs când dezvăluie visul său.
 7. Străduieşte-te să devii un lider de piaţă. Stăpâneşte şi controlează tehnologia primară în tot ceea ce faci. Dacă există o tehnologie mai bună la dispozitie, foloseşte-o chiar dacă nimeni altcineva nu o foloseşte încă. Fii primul, şi crează un standard industrial.
 8. Concentrează-te asupra rezultatului. Oamenii judecă după performanţă, prin urmare concentrează-te asupra rezultatelor. Fii un etalon de calitate. Unii oameni nu sunt obişnuiţi cu un mediu în care excelenţa este o cerinţă esenţială. Fă reclamă. Dacă nimeni nu îţi cunoaşte produsul, nimeni nu îl va cumpara. Fii atent la design. “Am facut butoanele de pe ecran să arate atât de bine încât vă veţi dori să le lingeţi.” “Designul nu este doar cum arată şi cum se simte, ci este şi modul în care functionează.”
 9. Cere feedback. Cere părerea oamenilor din diverse medii. Fiecare dintre ei îţi va spune un lucru util. Dacă eşti deasupra piramidei profesionale, uneori oamenii nu îţi vor da păreri sincere din frică. În acest caz, deghizează-te şi caută feedback din alte surse. Concentrează-te pe cei care vor utiliza produsul tău – ascultă-ţi clienţii mai întâi.
 10. Inovează. Inovaţia distinge un lider de un adept. Lasă-i pe angajaţii tăi să facă 50% din munca ta de rutină, timp în care tu lucrezi la lucruri noi. Spune nu la 1.000 de lucruri pentru a te asigura că nu ajungi pe o cale greşită sau că încerci să faci prea mult. Concentrează-te asupra creaţilor cu adevarat importante şi pe inovaţia radicală. Angajează oamenii care îşi doresc să facă cele mai bune lucruri din lume. Ai nevoie de un o cultură puternic orientată pe produs, chiar şi intr-o companie de tehnologie. Multe companii au de tone de ingineri renumiţi şi oameni deştepţi. Dar, în cele din urmă, trebuie să existe o forţă gravitatională care trage totul împreună.
 11. Învaţă din eşecuri. Uneori, când inovezi, faci greşeli. Cel mai bine este să le recunoşti repede şi să mergi mai departe cu îmbunatăţirea altor inovaţii.
 12. Învaţă încontinuu. Există întotdeauna “încă un lucru” pe care îl poţi învăţa. Învaţă de la clienţi, partneri şi competitori. Dacă eşti în parteneriat cu cineva care nu îţi place, învaţă să îl placi – laudă-l şi beneficiază de el. Învaţă să critici deschis şi sincer pe competitorii tăi.

Sursa: 1000advices.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>